Дърворезба на икона от дърво орех. Иконата е на св. Георги

Чавдар Антов
художник-дърворезбар

Роден на 14 септември 1966
Живее в село Меляне, област Монтана


Чуйте автобиографията на Чавдар Любомиров Антов от него! "Автобиография Северозапад" гостува на дърворезбаря.

 

Западна Стара Планина, в частта й разположена между връх Копрен (1964 m) и Широка планина /Предбалкана/ на север, по поречието на река Лопушанска Огоста, е магическо място. Гори, долини потънали в сутрешна мъгла, живописни поляни, бистри реки и потоци. Човек, който търси съвършенството на прирорада, го намира именно тук. На фона на тази красота контрастират полу-изоставените села с бедни жители, полу-срутени или напълно срутени обществени сгради. Странни смесени чувства започва да изпитва човек, докато кара бавно колата си от село в село из района. След няколко часа такова бродене, човек започва да усеща лекия сюрреализъм на мястото, като постепенно се отпуска и се оставя на невидимата сила витаеща наоколо да го заведе до следващата спирка. А следващата спирка е ателието на Чавдар Антов, художник-дърворезбар от село Меляне, Община Георги Дамяново. Изобщо няма да повярвате в какъв свят ще се окажете само с прекрачването на един праг. Смесените чувства с нюанс на сюрреализъм ще изострят и отворят сетивата ви до крайност.Работилницата на Чавдар Антов. С много дървени предмети, инструменти, приклади, дървен материал. Дървопластика на Дърворезбара Чавдар Антов от Липа. Първи Етап на Ръчна Изработка на Уникална Дървопластика. Дървопластика, икони и иконостаси от Чавдар. Част от дипломи събрани от него.

Първият етаж е работилницата на майстора. Хиляди парченца дърво във всякакви форми, цветове, подредени или разхвърляни сякаш са запечатали всяка творческа мисъл на Чавдар, всяко хрумване, всеки намек – от диви корени и клони, готови за облагородяване до съвършени, чисто нови форми и дърворезби. Стотиците инструменти и инструментчета, разпръснати сред дървените форми те карат да си представиш как протича творческият процес: идея – повик – мислъл – посягане към някой инструмент – допиране на инструмента до дървото – пот – мисъл (или може и без нея) – действие – почивка – действие – разговор с невидимата душа на дървото – действие – парче съвършена форма, иконостас, приклад на оръжие или изящна мебел. На масата има хляб и шапка. Телевизор от 60- те години на миналия век работи безшумно, сякаш да напомня че това тук не е измислица. Ето така се ражда красотата.

Как Чавдар Любомиров Антов и прави приклади, икони, иконостаси, дървопластика и дърворезба. Инструменти използвани от дърворезбаря за направата на прави приклади, икони, иконостаси, дървопластика и дърворезба. Работилница за Обработка на Дървен Материал от Орех и Липа. Тук се извършва дърворезбоването. Чавдар Антов и главният му тезгях. Мястото където проектира и изработва: приклади, икони, иконостаси, дървопластика и дърворезба.

Следващото място в тази къща на чудесата е дълъг коридор с експозиция на археологически и исторически артефакти – сечива, монети, посуда от древни времена, изкопани в дворовете на хората, битови предмети от средните векове до портрети и бюстове на Георги Димитров и Ленин. Сюрреализмът става неудържим. Изведнъж ти се приисква да си вземеш цялата годишна отпуска и да се заровиш сред тези артефакти, пренасяйки се сред вековете и времето. На огромното количество добре подредени експонати би завидял всеки уважаващ себе си музей.

Чавдар Любомиров Антов и коридора в неговото училище. Майстора и част от изложбата в коридора в неговото училищеЧавдар Антов и част от коридора в училището му.Част от коридора на художника.

 

Образование:
1980 - 1985г. Средно-специално училище за изящни изкуства"Илия Петров" - София

Изложби:
1987г. Самостоятелна изложба (графика) в Клуба на културните дейци - Монтана
1990г. Самостоятелна изложба (графика) в галерия "Кирил Петров" - Монтана
Участие във всички изложби на групата на художниците (Дървопластика) и на Дружество на художниците "Тенец" - Монтана

Пленери:
1996 - 2007г. Участия в националния пленер по дървопластика в с.Бързия, обл.Монтана.
Един от неговите основатели.

Членство:
2000г. Член на "Съюза на български художници"(секция "Дървопластика")
2001 - 2006г. Председател на Дружество на художниците "Тенец" - Монтана

Вижте ателието и художествената галерия на художника-дърворезбар Чавдар Антов.